Den som inte såg utställningen i somras på Moderna museet i Stockholm har fortfarande chansen att få se en del av Siri Derkerts verk samlade på Skissernas museum i Lund fram till och med februari 2012. Det är en möjlighet som inte bör missas. Många av Siris arbeten finns i privat ägo och är vanligtvis inte möjliga att få njuta av.

Siri Derkert var en genuin, mångbegåvad och intensiv konstnär som aldrig stannade av i sin utveckling.  Hon hann med många sätt att uttrycka sig som målande konstnär, modetecknare, skulptör och som bildkonstnär i både textil och sandblästrad betong.

Från början var dansen hennes stora intresse men snart nog insåg hon att hon ville ägna sig åt bildkonsten. Hon växte upp i en stor familj med en far som förmedlade en tro på att ”kunna styra världens öden”, att själva kunna bestämma över sitt liv. Enligt henne själv och med tiden som facit kan vi se att hon levde efter denna devis.

Det är beundransvärt att inte knäckas av de stora motgångar som drabbade henne. Första världskriget skilde henne från sin man Valle Rosenberg och sonen Carlo som blev kvar i Italien.  Hennes dotter Liv dog bara 20 år ung. Hennes konstnärliga arbete fick inte uppskattning förrän sent, vilket innebar ett liv i knappa ekonomiska omständigheter.

Siri var en samhällsengagerad konstnär som ständigt studerade och antecknade om nationalekonomi, jordbrukskrisen, miljöförstöringen och som kritiskt granskande tekniken - alltid med genusperspektiv, alltid krigsmotståndare. Hon följde inga trender utan var istället den som låga i täten. Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad hade stor betydelse för henne trots att hennes politiska hemvist låg längre till vänster.

1960, två år efter att Moderna muséet öppnats var Siri Derkert den första svenska konstnären som visades i en retrospektiv utställning. Tidigare hade hon skapat Kvinnopelaren, ”ett monument över kvinnans frigörelse”, en ristad betongpelare vid T-Centralens övre perrong. Efter de genombrotten vann hon uppdraget att utsmycka tunnelbanestationen vid Östermalmstorg med Ristningar i naturbetong, ett verk där kvinnor med radikala gärningar porträtteras och med ett starkt fredbudskap. Håll särskilt utkik efter figuren Kvinnorna tar pulsen på patriarkatet!  Sensationellt att så starkt sätta sin prägel i de konservativas kvarter!

Verket Sverigeväggen från 1967, på det nya Sverigehuset vid Kungsträdgården skapade Siri med ristningar i rostfritt stål. Trots sitt radikala budskap och tydliga mål att störta patriarkatet var Siri Derkert för stor och erkänd konstnär för att de mullrande konservativa krafterna skulle få gehör för censur. Lägg märke till soldathuvudet med inskriptioner!

Den koncisa katalogen till utställningen sommaren 2011 visar Siri Derkerts bredd och kvalitet, allt från de underbara tavlorna i kubistisk och fauvistisk stil från unga år till den samhällsengagerade förebilden med egna uttryck i unika material.