Jan-Olov Carlsson, 2016-04-19

En representant för hovet tar kontakt med författaren Per Johansson och uttrycker drottningens önskemål om att han ska skriva en bok om Kungsträdgårdens historia. Det sammanfaller väl med författarens projekt kring finansfamiljen Werke, vars huvudkontor låg just vid Kungsträdgården. Per Johanssons roman om författaren Per Johanssons roman utvecklas till en historia om lojaliteter, förpliktelser och ansvar som kväver och förtär. Men knappast blev drottningen speciellt nöjd!

Som antyds ovan är Kungsträdgårdens svarta hål en fantasifull metaroman. Per Johansson har även sina tre tidigare romaner skrivit in sig själv och om våndorna det innebär att vara människa. Men det är inte i den rena autofiktionens form. Per Johansson leker istället med en egen pseudodokumentär stil där händelser i och omkring skrivprocessen av den fiktiva romanen blir en parallell handling.

 

I centrum står sonen till den mäktige Frank Werke. Han lystrar till namnet Paul och går i sin auktoritäre fars fotspår. Han har ett eget kontor i familjens finanspalats invid Kungsträdgården. Händelserna utspelar sig under 70-talet och familjens inflytande i samtiden är stort. Familjen Wallenbergs avtryck kan knappast mäta sig med Werkes, om man nu skulle ge sig på en jämförelse mellan fiktionen och verkligheten.

 

Paul trivs inte med sin situation och söker sig till en krets av bohemer och alkoholiserade losers. Där blir han bekant med kirurgen Rolf som för ett destruktivt liv med droger under de perioder han inte arbetar. Paul och Rolf kretsar runt varandra utan att komma riktigt nära. De umgås, söker sig till varandra, men ingen av dem har förmågan att bryta den spiral av destruktivitet de är inne i.

 

Parallellt med historien om Paul Werke rör sig romanen alltså också kring författarens arbete med romanen. Där blandas vardagliga bestyr i torpet utanför Borås  med  noteringar kring sporadiska kontakter med grannar, flickvännen och förläggaren Håkan Bravinger, vars Alfa Romeo han glatt lånar under ett uppdrag i Stockholm.

 

I researcharbetet kring romanprojektet får Per Johansson kontakt med kirurgen. Åldrig och nedbruten bor han kvar i sin lägenhet i närheten av Kungsträdgården. Det finns en solkighet och ett mörker runt hans existens. Med hans hjälp försöker författaren komma närmare en förståelse av Paul Werke.  Den undvikande och svåråtkomliga kirurgen blir mötespunkten mellan tidsplanen i de parallella handlingarna. Dessa handlingar börjar allt mer flätas samman och författaren tycks ha en idé om att Kungsträdgården sammanför tid och plats.

 

Romanens lekfullhet når det absurdas gräns. Förutom drottningen flimrar även Jacqueline Onassis, Olof Palme, nämnde Håkan Bravinger, m.fl. förbi. Frimurarnas initieringsriter, Einsteins teorier och Deleuzes filosofi avhandlas i rask takt.

 

Det blir med andra ord aldrig tråkig.