Sabbaths teater är historien om den vulgäre och oförskämde kvinnotjusaren och levnadsnjutaren Mickey Sabbath, en man av judisk börd och en ålder av 62 år. Det är Philip Roth i sitt esse och en roman på högvarv.

Det är inte Mickey Sabbaths utseende som är charmerande. Det är snarare en starkt utvecklad libido och en verbal förmåga i världsklass som gör honom tilldragande bland vissa. Men Mickey Sabbath är egentligen en tragisk figur, materiellt fattig och utan några starka sociala band. När älskarinnan dör och frun kastar ut honom glider han snabbt på ett sluttande plan i livet. Bitterheten sköljer över honom och när pengarna är helt slut tar han sig till New York och pratar in sig som inneboende hos en gammal barndomskamrat som alltid sett upp till honom. Fast det slutar som det oftast gör för Mickey, han skandaliserar sig genom att försöka förföra både frun och dottern. Han tvångsstyrs av sin könsdrift utan hänsyn till någon annan än sig själv.

 

Mickey Sabbath betraktar sitt levnadsöde i reminiscenser; de omöjliga äktenskapen, älskarinnorna, arbetet med sin oanständiga dockteater, livet till sjöss, men framförallt minnet av ett familjetrauma som börjar när den äldre brodern dör i japansk fångenskap efter en nedskjutning under andra världskriget.

 

Sabbath teater är som att läsa en Woody Allen-film: judiskheten, sexualiteten, döden och en uppfriskande rapp dialog. Men där Woody Allen gör halt fortsätter Philip Roth utan pardon. Det är ett fyrverkeri av obsceniteter, kletande kroppsvätskor och skändning av gravar. Men frågan är om lusten eller dödsångesten håller det starkaste greppet om Mickey. Många skulle nog säga dödsångesten efter att ha läst boken. Det som syns på ytan är inte alltid det som reflekterar djupet.

 

Just dubbelheten gör Mickey mänsklig och intressant. En alltigenom självgod epikuré får aldrig någon sympati. Men Mickey Sabbaths svagheter, hans sökande i familjens sorgliga historia och slutligen det definitiva beslutet om att hans liv inte är värt att fortsätta leva visar en sida av honom som väcker känslor i en annan riktning.

 

Nu när en av de mest prisade av de levande amerikanska förförfattarna har slutat skriva finns det fortfarande romaner som inte tidigare har översatts. I botten ligger som vanligt en samtidsbetraktelse över det amerikanska samhället.  Sabbaths teater utkom i USA 1994 och är den Roth-roman som ligger närmast i tiden före hans stora trilogi om USAs samtida historia.