Annika Edlund, 2010-05-16

Eldar och is är den avslutande delen i Birgitta Stenbergs självbiografiska och självutlämnande romanserie som inleddes med Kärlek i Europa (1981) och fortsatte med Alla Vilda (2004).

Denna historia har legat och malt i Birgitta Stenbergs huvud alltsedan 1962 då hon fick ett brev från någon som kallade sig hennes syster och som avslöjade att hennes far var någon helt annan. Bilden av Birgittas mamma slås därmed sönder. Mamman hade alltså haft en kärlekspassion med någon!?

Birgitta Stenberg börjar undersöka, intervjua, fråga, studera brev och dagböcker. Det blir till slut en hel roman om både mormor och mamma och om henne själv. En annorlunda kvinnohistoria i tre generationer, tre eldar som brinner för passionen!

Alma, Birgittas momor var ett begåvat barn som fick studera och fick chansen att arbeta som lärarinna i Norrland, ett farligt arbete på den tiden då många blev överfallna, våldtagna och misshandlade. (Det fanns faktiskt ett riksdagsförslag på att låta lärarinnorna inneha skjutvapen för att freda sig. Något som dock aldrig blev verklighet.) Alma har i romanen ett kärleksäventyr med både prästen i byn och med prästens unga hustru. Men när hon sedan blir gravid så finns ingen pardon. Prästen vill inte ha någon skandal och då Alma vägrar abort får hon flytta hon hem igen för att strax giftas bort med drängen på gården. Ett äktenskap som inte blir särskilt lyckligt men väl praktiskt. Dottern Ingeborg föds inom äktenskapet men som en frukt av utomäktenskaplig förbindelse, något hon alltid får veta. Därefter föds tre döttrar och en son.

Ingeborg vill inget annat än att komma bort från byn, bort från stanken av fattigdom och slit och hon bestämmer sig tidigt för att gifta sig rikt. Hon kommer till Stockholm, lever ungkarlsflicksliv med många herrbekanta och som älskarinna till Alex. Det är också då hon träffar på Ernst Johannes, apotekaren med ambitioner, betydligt äldre än henne och de gifter sig. Ernst Johannes köper ett apotek i Visby dit de flyttar när Birgitta är helt liten.

Birgitta uppfostras borgerligt och hon lär sig läsa och skriva mycket tidigt. Hon är ett klipskt och väldigt speciellt barn men mamma förstår sig inte riktigt på henne. De har en sval relation som kompenseras av att Birgittas dadda ständigt finns nära. Birgitta tillbringar också många somrar hos mormor på landet där hon får hon lära sig att rensa ogräs för att veta hur det verkliga livet är. Mormor är också en stark, självständig kvinna som en timme per dag stänger in sig i ett rum för att skriva, tänka, få en egen tid. Då får ingen störa!

Den sista delen i romanen där Birgitta skriver om sitt förhållande till sin älskade Håkan, den man som hon kom att leva med i över 20 år, är den som jag tycker bäst om. Håkan är också den som lär henne att tycka om sin mamma. Att förstå henne som en äldre kvinna med.

Eldar och is är en stark bok om modiga, vackra och passionerade kvinnor. Om kvinnor som vet vad de vill och som lever nu. Men det är också en spännande historia om vilka Birgittas föräldrar egentligen är. Under romanens gång får vi följa trådar som kan leda till att Birgittas far är någon helt annan än apotekare Ernst Johannes som hon hela tiden kallat pappa. Och i epilogen kommer en riktig överraskning.

Entré: 50:- (30:- för ungdom/medlem)

Biljetter beställs via telefon (090 - 12 18 30) eller genom besök på caféet.