En liten men alls inte obetydlig bok har passerat utan att få den uppmärksamhet den är värd. Pocketutgåvan av Alan Bennets Drottningen vänder blad ( The Uncommon Reader) kom 2010. Den svenska titelöversättningen är given och kom säkert som en skänk från ovan! Det är en rolig och lättsam inblick i hur den engelska monarkens inrutade liv rubbas, helt i fictionens form. Men man önskar för hennes och alla monarkers skull att den vore sann.

På promenad med sina hundar runt sitt slott råkar drottningen stöta på bokbussen. Hon stiger in i bussbiblioteket för att be om ursäkt för sina hundars högljudda framfart och får då syn på den läsande gossen Norman. Av både artighet och nyfikenhet lånar hon en bok och därmed är hon fast, hon har blivit en passionerad läsare. Det blir många turer till bokbussen och stora boktravar samlas på hennes nattduksbord.

Den tidigare så plikttrogna monarken förlorar sig i läsning och hon kommer ofta för sent till ett och annat långtråkigt och förutsägbart möte. Norman blir hennes mentor och han stiger i graderna till hovstabens förtret. Det är prövande för ministrar och gästande presidenter att utsättas för drottningens försök till diskussion kring författare och deras verk. Drottningen upptäcker att flertalet av dom som hon omger sig med är sorgligt okunniga, ja rent av illitterata. Planer smids för att få tillbaka drottningen på den upptrampade gamla stigen; att inte fördjupa sig, bara bli informerad. Regeln har varit att inte prioritera något område eftersom det finns risk för att drottningen uppfattas som orättvis. Så sorgligt styrt av andra har hennes liv sett ut tills läsningen kom i hennes väg.

Drottningens passion ger henne nya tankar och hon funderar på att skriva. Efter ett långt liv där tio premiärministrar, sex ärkebiskopar och åtta talmän samt femtiotre fyrbenta Welsh Corgis passerat revy, finns det en rik källa att ösa ur. Den närmaste omgivningen bävar men drottningens sätt att vända blad i livet är djupt imponerande och rekommenderas varmt.